Крупа чумизы

  

 

Чумиза крупа  -  забытая и такая полезная, способная и сегодня удивить многих от официального  производителя  в Украине.  Крупа чумизы приготовленная в виде каши является сытнейшим продуктом в период поста.

                                                       Это на сегоднешний день все разложено по полочка   http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/16132 : - и по составу, и и по витаминам, и по

энергетической ценности  http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/9881 Первые же положительные характеристики в пользу крупы (каши) с чумизы  - идут с древнего Китая, где отмечалась удивительная выносливость воинов и крестьян в рационе которых присутствовала именно чумиза.

             Харчовий продукт, – крупа чумизи (ТУ У 15.6-30378663-002-2002 ) – отримана методом обрушки зерна чумизи з наступним очищенням і калібруванням по сортах у залежності від крупності, чистоти і доброякісності ядра  «Товары» від офіційного виробника чумизи в Україні . Це продукт з високим вмістом вітамінів і переважаючим за основними показниками більшість відомих круп з інших видів зернових, а перебудова технологічного устаткування і технологія виробництва вимагає мінімальних витрат для перенастроювання наявних виробничих потужностей крупозаводів на випуск нового виду продукту круп'яного виробництва. Разработана авторская «Технологическая инструкция по производству крупы чумизы»  «Чумиза цена»  - Общий прайс .

          До речі, чумиза є природним сорбентом, який добре поглинає радіонукліди цезію та стронцію, що має лабораторне підтвердження.

   Безліч переваг перед звичайним пшоном та іншими крупами:

-          розварюється в  два рази швидше;

-          відноситься до дієтичних продуктів;

-          має властивість виводити радіонукліди з організму людини;

-          вміст провітаміну А більше чим в просяному пшоні, є легкозасвоюваним організмом людини продуктом з високим вмістом вітамінів В1, В2, Е;

-          вміст вітаміну В1 в 10 разів більше чим в першосорному рисі, в три рази більше чим в пшеничній муці. Вітаміну В2 в два рази, а нікотинової кислоти в 20 разів більше чим в рисі першого сорту та в 30 разів більше, чим в першосорній муці;

-          по своєму складу займає серед круп:

1-ше місце по енергетичній цінності;

2-ге місце по білку після гороху, випереджаючи гречку;

2-ге місце по вуглеводам після рису, випереджаючи манну крупу;

2-ге місце по жиру після вівсяної крупи, випереджаючи гречану.